Aziatisch eten is geliefd! Steeds vaker koken we thuis Aziatisch. En dat is niet zonder reden: het is smaakvol, gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Als je regelmatig thuis Aziatisch kookt, is het verstandig om de basis te leggen met bepaalde essentials. Déze ingrediënten en spullen kun je altijd gebruiken bij de bereiding van Aziatische maaltijden.

Goed kookgerei

Bij het bereiden van Aziatische maaltijden komt wel wat meer techniek kijken dan bij het koken van een eenvoudig gerecht met aardappelen. Daarom heb je goed kookgerei nodig. Denk aan een goede wokpan, zodat je ingrediënten op hoge temperatuur kunt bereiden. Dit is gebruikelijk in de Aziatische keuken! Maar ook in een koekenpan kun je Aziatisch eten goed bereiden. Verder wordt er vaak gestoomd in de Aziatische keuken: een stoommandje is onmisbaar. Wil je rijst snel en eenvoudig klaarmaken? Dan heb je baat bij een rijstkoker. Daarnaast moet je veel groenten snijden, dus zorg voor een goed koksmes – idealiter een met en een zonder kartel.

Rijst

Van een wokgerecht tot sushi: rijst is onmisbaar als je Aziatisch kookt. In een heleboel gerechten wordt dit gebruikt. Daarom kun je gerust een grote zak van je favoriete rijstsoort inslaan, die je in de voorraadkast bewaart. Het blijft lang goed, dat is wel zo praktisch.

Noedels

Naast rijst vind je ook veel noedels terug in de Aziatische keuken. Ook dit kun je gebruiken bij wokgerechten. Of probeer eens verse spring rolls te maken, met dunne noedels erin. Het is slim om de verschillende noedelsoorten te kennen – van dikke udonnoedels tot subtiele glasnoedels. Iedereen vindt weer iets anders lekker!

Sojasaus

Sojasaus wordt enorm veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het is lekker zout en voegt veel smaak toe aan het eten. Gebruik bij vrijwel iedere maaltijd dan ook een flinke scheut sojasaus. Voeg dit al toe aan de pan, of pas als het gerecht al op het bord ligt.

Oestersaus

We blijven nog even in het sausthema hangen! In de Aziatische keuken worden er namelijk veel verschillende sauzen gebruikt. Oestersaus is nog zo’n bekende saus, die hartigheid, ofwel ‘umami’, toevoegt aan het gerecht.

Vissaus

Het ruikt misschien niet zo fris, maar maakt je eten absoluut smaakvoller: vissaus. Te gebruiken in de pan, maar ook bij dressings.

Sriracha

Houd je van pittig eten? Ook dan zit je goed met de Aziatische keuken! Met sriracha, een scherpe chilisaus, voeg je direct een pittige smaak toe aan het eten. Deze saus kun je met vrijwel alle gerechten combineren.

Currypasta

Met currypasta in de pan maak je het koken eigenlijk heel eenvoudig. In zo’n curry zitten namelijk al veel smaken, die je kunt combineren met bijvoorbeeld rijst, groenten, en optioneel vlees of vis. Groene, gele of rode currypasta: alle smaken hebben weer iets unieks.

Kokosmelk

Ben je op zoek naar een romige smaak in je gerechten? In curry’s en soepen kun je kokosmelk gebruiken, voor een overheerlijke smaak en structuur. Dat wordt smullen aan tafel!

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen