Met een wijnkelder kun je niet alleen je verschillende geliefde wijnsoorten verzamelen en laten rijpen in de beste omstandigheden, je hebt ook altijd een mooie fles wijn op voorraad. Ideaal voor als er onverwacht bezoek komt of wanneer je spontaan iets wil vieren! Een wijnkelder is een briljante uitkomst voor iedere wijnliefhebber. Door het rijpingsproces alle tijd te geven zullen je wijnen meer diepgang krijgen.

Het effect van een wijnkelder 

Een wijnkelder biedt dus prachtige mogelijkheden voor een optimale smaakbeleving van de wijn. Je kunt met een speciale donkere opslagkelder voor de unieke aroma’s van de druifsoorten volledig laten ontwikkelen, en tot hun recht laten komen. Die langere rijping maakt het openen van een fles natuurlijk nog veel specialer, dan wanneer je wijn rechtstreeks uit de schappen van de supermarkt komt. Zo zullen je wijnen als je ze lang genoeg laat liggen, evolueren, smaakvoller en soepeler worden, mits er niet te veel zuurstof bij komt. 

Waar vind je speciale wijnen om te bewaren?

Voor het vinden van exclusieve wijnen voor in je wijnkelder kun je uiteraard naar de Franse wijnstreken gaan zoals de Champagne, Languedoc Roussillon, Provence of de Beaujolais. Maar om het jezelf nog makkelijker te maken kun je tegenwoordig ook gewoon eenvoudig online wijn kopen, en vanaf je luie stoel de mooiste wijnen ontdekken en bestellen! 

De juiste omstandigheden 

Voor het inrichten van je wijnkelder is het verstandig om te zorgen voor de juiste omstandigheden. Er zijn een aantal factoren die een cruciale rol spelen in het opslaan van de wijn en voor het rijpingsproces. Het klimaat, de luchtvochtigheid, duisternis en de geluidstrillingen hebben bijvoorbeeld een belangrijke invloed op de kwaliteit van je wijn. 

Staand of liggend bewaren? 

Wil je rode of witte wijn bewaren voor langere tijd? Dan is het belangrijk dat je de flessen met een kurk liggend plaatst in de wijnrekken. Op die manier kan de kurk vochtig blijven, en zal deze niet uitdrogen. Wanneer je de wijnflessen staand zou bewaren, kunnen ze te snel gaan oxideren. Dit geldt overigens niet voor de mousserende wijnen met kurk, die kunnen prima staand bewaard worden omdat de kurk vanwege de druk vochtig blijft.

Algemene criteria en richtlijnen voor je wijnkelder

Wijn is gevoelig voor UV-straling. Zorg er daarom voor dat je het zo donker mogelijk in de ruimte houdt. Let daarnaast goed op de temperatuur, die moet niet te hoog en niet te laag zijn. Een stabiele temperatuur van tussen de 10 en 14 graden is perfect voor de juiste rijping. Zorg tot slot voor een luchtvochtigheidsgraad in je kelder van tussen de 60 en 80 procent, en een goede ventilatie. 

Wanneer je deze bovenstaande richtlijnen in acht neemt voor je wijnkelder, kunnen je wijnen perfect rijpen. Zo blijf je keer op keer genieten van de complexe, diepgaande smaakprofielen!

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen