Op een wijnproeverij leer je wijn proeven: logischer kan bijna niet, toch? Toch is wijn proeven veel meer dan alleen het beoordelen van de smaken van de wijn in je glas.

Je leert bij een wijnproeverij bijvoorbeeld ook kwaliteit herkennen en om eigenschappen van de wijn te beschrijven zoals het mondgevoel, de textuur en de finale. Bovendien zul je als je een wijncursus volgt op den duur zelf de wijn meer leren waarderen. Ontdek hieronder alles wat je leert bij een wijncursus!

  1. Je leert kwaliteitswijn herkennen
    Over het algemeen is een goedkope rosé uit de supermarkt van mindere kwaliteit dan een mooie Provençaalse rosé van een hogere prijsklasse, die je inkoopt bij een (online) wijnspeciaalzaak. Als je een beginnende wijndrinker bent herken je het verschil in kwaliteit misschien niet meteen, maar hoe vaker je proeft hoe meer je kwaliteitswijn zult herkennen. Je wordt een echte fijnproever en leert de zogenaamde ‘productiewijnen’ van de kwaliteitswijnen te onderscheiden. Je smaakpapillen zullen je hiervoor dankbaar zijn!
  2. Je leert het karakter en de opvallende kenmerken van de wijn te omschrijven
    Niet alleen de smaak van wijn, maar ook andere karaktereigenschappen leer je te omschrijven bij een wijncursus. Zo ga je bijvoorbeeld kijken naar de aroma’s en de kleurtint van de wijn, maar ook naar de textuur en naar wat voor indruk de wijn achterlaat in je mond. Verder ga je bijvoorbeeld herkennen of de wijn soepel is of juist stevig, en beoordeel je de finale. Dit is de lengte van de nasmaak als je de wijn hebt doorgeslikt. De ene wijn heeft een lange, intense nasmaak en de andere heeft juist een zachte finale.
  3. Je leert de afkomst van wijn te herkennen in de smaak
    De ene druif komt uit een koel klimaat en heeft daarom vaak een duidelijk zuurtje, zoals een Riesling uit de Duitse Moezel. De wijnen uit een zonniger, warmer klimaat hebben veel zonuren gehad en zijn daarom fruitiger. Deze hebben juist een lager zuurgehalte, zoals bijvoorbeeld een Spaanse Rioja, gemaakt van tempranillo en grenache druiven. Op den duur zal je op basis van de smaak van de wijn gaan inschatten uit welke streek de wijn afkomstig is.
  4. Je leert complexe wijnen meer waarderen
    Ook zal je smaak zich ontwikkelen als je regelmatig verschillende wijnen proeft, waardoor je steeds meer smaaknuances herkent en op prijs zult stellen. Waar je normaal misschien gedachteloos een glas huiswijn drinkt bij het eten, ga je nu aandachtig jouw zintuiglijke waarnemingen onderzoeken. Op deze manier sta je meer stil bij wat je drinkt en train je jezelf ook om de wijnen met complexe aroma’s steeds meer te waarderen.

Kortom: bij een wijncursus verrijk je niet alleen je wijnkennis, maar je leert ook wijn meer op waarde te schatten én om meer te genieten!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen