Frankrijk, Spanje, Argentinië en Zuid-Afrika: we drinken veelvuldig wijn uit deze landen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer wijnlanden te vinden! Kies je bijvoorbeeld weleens voor Italiaanse wijn? We raden het je absoluut aan. Dít zijn de redenen waarom je dit (vaker) zou moeten doen.

Mooie wijnstreken

Italië kent verschillende mooie wijnstreken – die trouwens ook absoluut een bezoekje waard zijn, mocht je nog een nieuwe vakantiebestemming zoeken. In de provincie Verona wordt bijvoorbeeld veel wijn geproduceerd, gelegen in het noordoosten van Italië. Denk aan Valpolicella wijn, bekend om een stevige en tegelijkertijd zachte smaak. Het is een complexe wijn met een intense kleur en tonen van amandel. Valpolicella is een bekende wijnsoort uit de regio, wat ‘m de moeite waard maakt. Andere wijnstreken in Italië zijn Lombardije, Toscane, Trentino, Piemonte en Sardinië. Zo zie je maar: er valt nog een heleboel mooie wijn te ontdekken. Zowel in het noorden als in het zuiden van het land is er wijnproductie, wat voor verschillende wijnsoorten zorgt. Het is een leuk idee om uit iedere streek eens een wijn te proberen.

Luxe wijn

Drink je graag luxe wijn? Ook dan zit je goed met Italiaanse wijn. Het land staat namelijk bekend om de kwaliteitswijnen. Zo is Amarone wijn alom geliefd, afkomstig uit de streek Veneto. Deze wijn kent een bijzondere productiemethode: de druiven drogen lang en er worden meer druiven dan gemiddeld gebruikt om een fles te maken. Het is gebruikelijk om een fles lang te laten rijpen. Het is een ideale wijn om te drinken tijdens een bijzondere aangelegenheid, zoals een feest of jubileum. De hoogwaardige kwaliteit staat voorop, evenals de sterk geconcentreerde smaak met veel body. Qua smaak proef je kers, vijg, kaneel en chocolade terug. Vaak heeft de wijn ook een subtiele bittere smaak, door de extra tannines. Leuk weetje: ‘amaro’ staat voor ‘bitter’ in het Italiaans. Hier komt de naam van de wijn dus vandaan.

Bijzondere druivensoorten

In Italiaanse wijn vind je vaak bijzondere druivensoorten terug, zoals Corvina en Sangiovese. Denk ook aan inheemse druivensoorten, die van nature in bepaalde gebieden groeien. Veel druivensoorten zijn minder bekend dan bijvoorbeeld Franse druivensoorten, wat voor een verrassende smaak kan zorgen. Er zijn genoeg wijnen te vinden die maar een beperkte oplage kennen, waarmee je dus echt een bijzondere fles kiest. Ook zijn er druivensoorten te vinden die enkel in een bepaald gebied groeien – wat ook weer bijdraagt aan het zeldzame karakter. Door het hele land wordt er wijn gemaakt. Elk gebied heeft weer uitzonderlijke eigenschappen qua klimaat: zo is het klimaat in het hoge noorden heel anders dan in het zonnige zuiden van het land. En dat proef je.

Gelaagde en diepe smaak

Veel Italiaanse wijnen staan bekend om een gelaagde en diepe smaak. Je zou het zelfs kunnen omschrijven als een ‘aardse’ smaak, die goed samengaat met verschillende gerechten. Italiaanse wijnproducenten zijn niet bang om te experimenteren met smaak, wat resulteert in complexe wijnen boordevol karakter. Een perfecte keuze dus als je graag verrassende wijnen drinkt, die je goed bij blijven. Het authentieke wijnland zet zich op deze manier absoluut op de kaart.

Combinaties van wijn en spijs

Met Italiaanse wijnen kun je heerlijke combinaties maken qua gerechten. Serveer bijvoorbeeld rund- of lamsvlees bij de complexe rode wijnsoorten. Of denk natuurlijk aan een gerecht met kaas, of een borrel met een kaasplank. Je kunt een gezellige avond in de Italiaanse stijl organiseren, met Italiaanse wijn én Italiaanse gerechten. Ga bijvoorbeeld voor pasta: van een romige pasta met rode wijn, tot een zomerse pasta met witte wijn. Zo waan je je even helemaal in Italiaanse sferen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen