Nieuwe dingen proberen kan ontmoedigend zijn, vooral als het om eten gaat. Zal je het lekker vinden? Zal het je bevallen? Wat als je het niet eens kunt uitspreken? Maar culinair avontuur maakt deel uit van wat het leven spannend maakt. Dus trek je dappere broek aan en maak je klaar om kennis te maken met een aantal ongebruikelijke ingrediënten die in de internationale keuken worden gebruikt. Wie weet? Misschien vind je wel je nieuwe favoriete gerecht.

1. Hákarl – IJsland

Dit is beslist niet voor de bang uitgevallen onder ons. Hákarl is gefermenteerd haaienvlees dat maanden, soms zelfs jaren, mag rotten voordat het uiteindelijk wordt gegeten. De sterke ammoniaksmaak is even wennen, maar fans van hákarl zeggen dat de smaak het wachten meer dan waard is. Als je je bijzonder avontuurlijk voelt, wordt hákarl vaak geserveerd met een scheut Brennivín, een IJslandse schnaps gemaakt van aardappelschillen en karwijzaad.

2. Casu Marzu – Italië

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Sardinië en wordt gemaakt met kaas die opzettelijk is besmet met vliegenlarven. Ja, dat lees je goed. De kaas wordt buiten gelaten om vliegen aan te trekken, waarvan de eitjes uitkomen en uitgroeien tot maden in de kaas. De maden scheiden enzymen af die de vetten van de kaas afbreken, waardoor casu marzu zijn karakteristieke zachte textuur krijgt. Opmerkelijk is dat deze kaas illegaal is in de Europese Unie en alleen gekocht kan worden op ondergrondse markten. Dus als je je avontuurlijk voelt en toevallig op Sardinië bent, houd dan je ogen open voor deze delicatesse.

3. Cobrahart – Vietnam

Voor degenen die van avontuur houden met een beetje gevaar, is cobrahart misschien wel het gerecht voor jou. Zoals de naam al zegt, bestaat dit gerecht uit een kloppend cobrahart dat rauw of nog kloppend rechtstreeks uit het lichaam van de slang wordt gegeten. Degenen die het geprobeerd hebben zeggen dat het licht zoet smaakt met een metaalachtige nasmaak. Cobrabloed wordt soms ook geconsumeerd als een manier om energie en viriliteit te verhogen, maar de effecten ervan zijn niet door de wetenschap gestaafd.

4. Gebakken Tarantula’s – Cambodja

Gebakken tarantula’s zijn een populair straatvoedsel in Cambodja, waar ze meestal worden geserveerd met knoflook en chilisaus bovenop rijstpannenkoeken. De spinnen worden gefrituurd tot de poten knapperig zijn en de buik volledig doorbakken. Dit gerecht is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar als je je moedig genoeg voelt om het te proberen: naar verluidt smaken vogelspinnen naar kip – zij het kip die in benzine is gedrenkt (yum!).

5. Sannakji – Zuid-Korea

Dit laatste gerecht ziet er op het eerste gezicht misschien bescheiden uit, maar laat je niet misleiden door zijn onschuldige uiterlijk – Sannakji leeft wanneer het je bord bereikt. Octopusarmen worden afgehakt terwijl het wezen nog leeft en dan onmiddellijk geserveerd met sesamolie en groenten.

Omdat het zenuwstelsel van de octopus na de dood blijft functioneren, moeten eters voorzichtig zijn bij het eten van sannakji, want de zuignappen kunnen zich nog steeds aan je keel vastklampen en je verstikken (ja, er zijn mensen gestorven door het eten van dit gerecht). Als je je bijzonder gewaagd voelt, probeer sannakji dan eens – zorg er wel voor dat je voorzichtig kauwt!

Conclusie

Dat waren voor nu de ongewone ingrediënten die je smaakpapillen zeker zullen doen tintelen (of ineenkrimpen). Van gefermenteerd haaienvlees tot levende octopus, er is voor elk wat wils – als je de moed hebt om het te proberen! Dus als je je de volgende keer avontuurlijk voelt, waarom stap je dan niet uit je comfortzone en probeer je een van deze gerechten? Wie weet? Misschien vind je wel je nieuwe favoriete maaltijd.

Bedankt voor het lezen!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen