Als je een mooi koffiezetapparaat hebt, wil je ‘m uiteraard zo lang mogelijk gebruiken. Bij de meeste apparaten is dit zeker mogelijk – mits je je koffiezetapparaat netjes onderhoudt. Het lijkt misschien wat werk, maar eigenlijk valt het best mee. Je moet het gewoon bijhouden! Op dagelijkse basis én op maandelijkse basis zijn er verschillende vormen van onderhoud: in dit artikel vertellen we je er alles over.
Vers water gebruiken
Zet je kop koffie altijd met vers water. Het water dat al een tijdje in het reservoir zit, is namelijk niet meer zo fris. Het kan de smaak van de koffie zelfs op negatieve wijze beïnvloeden. Reden genoeg dus om nieuw water in het apparaat te stoppen! Zo smaakt je bakje van je favoriete merk het lekkerst, zoals Lavazza koffie. Bij een filterkoffiezetapparaat voeg je altijd nieuw water toe, omdat het verdere water al is opgenomen. Bij andere apparaten gooi je het oude water er zelf uit: dit kun je ook al direct na het zetten van een kopje doen, in plaats van pas de volgende dag. Hoe sneller, hoe beter! Nog een extra tip: spoel je koffiezetapparaat ook even door met het nieuwe water, zodat het oude water uit de leidingen verdwijnt.
Koffiepot omspoelen
Zet je koffie met een koffiepot, zoals bij een filterkoffiezetapparaat? Spoel de pot dan dagelijks om, of was ‘m af. Als je dit niet doet, blijven er na verloop van tijd steeds meer resten in de pot achter – wat niet heel fris en smakelijk is. Even omspoelen is zo gepiept, met wat warm water.
Zuivelresten opruimen
Heb je een koffiemachine waarmee je koffie met melk kunt bereiden, zoals een cappuccino? Met name bij volautomaten is hier sprake van. Lekker makkelijk en ideaal! Vergeet echter niet om de zuivelresten op te ruimen – op dagelijkse basis. Maak het stoompijpje waar de melk doorheen gaat goed schoon, met een doekje en heet water. Zo voorkom je dat hier schimmel kan ontstaan.
Koffiemachine ontkalken
Van onderhoud op dagelijkse basis gaan we door naar onderhoud op maandelijkse basis. Het belangrijkste onderdeel is hier: het ontkalken van de koffiemachine. Met name als je het apparaat elke dag gebruikt, is dit elke maand nodig. Moderne volautomaten geven het soms ook zelf aan als ontkalken nodig is. Er zijn verschillende manieren van ontkalken: per koffiezetapparaat werkt dit dan ook net weer even anders. Met een ontkalkingstablet bijvoorbeeld, of een ander middel om het apparaat mee door te spoelen. Als je wilt voorkomen dat je apparaat verstopt raakt door de ophoping van kalk, is deze stap essentieel.
Koffieapparaat reinigen
Er blijft niet alleen kalk achter in het koffiezetapparaat, maar tevens olie en vet. Met een speciaal reinigingstablet haal je ook deze resten goed weg uit het apparaat: het is verstandig om dit naast het ontkalken toe te passen. Er wordt zelfs beweerd dat je kopje koffie er beter van blijft smaken, als je dit regelmatig doet. Dat is wel zo belangrijk natuurlijk.